2010. október 18., hétfő

Fantastic Minimalist Summer House near Balaton,Hungary from Munkacsoport Architects

From Architects:
The spaces of the house follow the archetype of the small Balaton-region summer houses. On the ground floor we have continuous spaces for an elegant social life: from the garden over the living room into the dinning room. On the first floor we designed small bedrooms and a bigger playing room on the peak of the house.
The house stands on the edge of a small forest, between high trees. These were the inspiration points of our design: the house follows the situation of those trees, and besides it adapts to the differences in the levels of the surface. The legs of the house have the direct formal connection with the environment. The house has a particular atmosphere for living, in the rain, as well as in the hottest days of the summer. Under the design process we cooperated with landscape architects, we had a vision of an open house, living around the fireplace. The rooms are oriented to the lake view, and on the first floor, at the end of the neck its possible to study the small animals of the trees, or its a good place for kids for playing. Under this part, there is the resting area, and the dining zone. The interior follows the dynamic character of the exterior's form. We were looking for simple materials that can be used also in the interior, as in the exterior or in the garden.

  A balatoni nyaralót a természettel való hangsúlyozott kapcsolata, vízzel való kontaktusa és a tájjal alkotott egysége formálta. Az épület alsó szintje benyomul a domboldalba, az emelet a fák lombjai közé nyúlik. A víz látványára erősen orientált, de a fenyvesen átszűrődő rurális táj hangulati hatása is jelentős. A megritkult fenyőerdő fái fontos koncepcióalkotó elemek voltak, a fatörzsek kerülgetése formálta az épületet, a törzsek szürke sudár alakja inspirálta a lábak arányait. Szorosan együttműködtünk a koncepcióalkotás során a tájépítészekkel, a szoros kapcsolat az épület formája és belső világa, illetve a táj között elmosta a „kintlét” és a „bentlét” határait.

Az épület a kis balatoni nyaralók archetípusa, földszinten a társasági élet egybefüggő tereivel, az emeleten kisméretű hálószobákkal. Az tömeg magja a kéménytest, amelynek szimbolikus közösségformáló ereje a kertben és az épületen belül is egyaránt működik, kifelé kerti sütőként, befelé kandallóként.Az épület nyitása az alsó szintről történik, ahová egy külső lépcsőn jutunk le az utcaszintről a kertszintre, a ház középtengelyében. Szintén e középtengelyben van az emeletre vezető lépcső, amelynek tere a lábakra állított nyúlványtérben folytatódik. Belépésnél feltárul a nappali tér és a kert is, fellátunk az emeletre, a gyermekszobára is, az emeleti nyúlványtérből az egész épület átlátható. Nevezzük kilátónak vagy fészeknek, amely alkalmas a fák lombkoronaszintjének figyelésére, nevezzük vendégszobának vagy játszótérnek, vagy csak egy kellemes, meditatív cselekvésre inspiráló térnek, a nyúlványrész együtt alakul, fejlődik a család igényeivel. Olyan többletet adott a háznak, amelyet érdemes volt benne hagyni a végleges tervekben, annak ellenére, hogy az összesen 120m2 hasznos területből nagy részt elfoglal. 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése